Det är starkt att kunna be om hjälp

”Jag är stolt över att jag åkte, att jag hade modet att be om hjälp medan jag fortfarande kunde”, skriver Marcus Birro i sin gripande berättelse om sin tid på behandlingshem, i gårdagens Aftonblad. Det är en modig, öppen och bra berättelse som beskriver ett ålderdomligt behandlingshem. en berättelse som ger många funderingar men också hans positiva bild av möten med andra i samma situation.
Jag blir inte riktigt klok på vad jag ska tycka. Jag blir faktiskt upprörd av hans beskrivning av hur dåliga lokalerna är, hur gammaldags arbetsmetoderna verkar vara osv. samtidigt som det faktiskt kostar 80 000 att vara där. Å andra sidan verkar Marcus Birro själv tycka att det är en hjälp men frågan är ändå om hjälpen inte kunde vara ännu bättre utformad.
Hans beskrivning av när det hettar till berör: ”Någon timma per dygn blir det starkt och på riktigt. När någon äntligen vågar öppnar sig för gruppen och berättar något han aldrig sagt till någon förut. Då blir vi mer än utslagna främlingar för varandra, då blir vi mer än våra förnamn på en namnskylt. Då finns vi där för varandra, så olika men ändå så skrämmande lika.”

Ja, nu har nya året dragit igång i full fart. Mängden arbete har inte minskat under jul. Det finns oerhört mycket att göra. Dels det som vi har i vårt utvecklingsarbete tillsammans med kommuner och landsting, dels i arbetet med prestationer och överenskommelse för 2013. Men dessutom så är det så mycket som skulle behöva göras som inte täcks av någon överenskommelse eller utvecklingsprojekt. Så jag ber också om hjälp. Vi måste vara många som gör det här – ser till att vi har bättre sätt att möta psykisk ohälsa.

En reaktion på “Det är starkt att kunna be om hjälp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *