Det hörs och syns

Psykisk ohälsa har varit tema i flera mediainslag den senaste tiden:

På TV i torsdags ställdes frågan: Hur mår våra barn? Robin Enander berättar i TV4 hos Malou om att han som 11-åring fick en depression. Det gjorde han mycket bra och hela samtalet blev positivt även om han inte fått bästa hjälp hela vägen.
Klippet från Efter 10  

OECD-rapporten som kom i förrförra veckan som lyfte den psykiska ohälsan och pekade på behov av tidiga insatser till barn och unga, har gett en del kommentarer i ledare och krönikor. Samtidigt som vi lyfter att det behövs bra hjälp för de som har ohälsa, är det viktigt att komma ihåg att många unga mår bra.

Den här debattartikeln av Ulf Kristersson i Svenska Dagbladet 5 mars var riktigt bra: ”Psykisk ohälsa har blivit den vanligaste orsaken till att personer i arbetsför ålder i Sverige står utanför arbetsmarknaden” skriver OECD. Under ett år drabbas en miljon svenskar i arbetsför ålder – nästan 20 procent av arbetskraften – av psykisk ohälsa. En av fem som jobbar uppger problem med ångest, oro, depression eller sömnstörningar. OECD uppskattar bara de rent ekonomiska kostnaderna för detta till över 70 miljarder kronor om året i förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg. Det motsvarar nästan tre procent av Sveriges BNP. Lägger man till detta de omätbara mänskliga kostnaderna står vi inför en av vår tids stora välfärdsutmaningar.”
Tänk om det kunde leda till konkreta åtgärder!

I gårdagens tidning fanns ett uppiggande förslag om skatteavdrag för psykoterapi: ”Fler blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. För att på allvar få ned dessa sjukskrivningar borde en skattelättnad införas, ett bot-avdrag”, skriver samtalsterapeuten Yolanda de Wanngård i Svenska dagbladet 23 mars 2012.

I Ekot i morse rapporterades om en forskningssammanställning som visar att terapi via internet och andra former av självhjälp har bra effekt även vid måttligt svåra depressioner. Sverigesradio.se

På ledarsidan i Svenska dagbladet skriver Nima Sanandaji om Social bonds.

Det finns en länk till Reforminstitutet som har mer information om social bonds och beskriver en konstruktion. Den har stora likheter med tankesättet kring socialinvesteringsfond i Norrköping men då är det inom kommunen. Kanske det börjar röra på sig.  Vi hörde i veckan att Inovationsrådet intresserar sig för frågan. Några av medarbetarna var på seminarium i veckan.
Reforminstitutet social bonds

Själv ägnade jag förra veckan mest åt vår överenskommelse och stödet till kommuner och landsting för att få del av prestaionsmedlen. Även där är det rörelse på gång.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *