Eller klok som Sigrid

Läser idag ett jättefint reportage om Sigrid Kahle. Hon är en klok, fascinerande 85 årig kvinna med stor livserfarenhet från sitt liv tillsammams med sin man som var diplomat. Särskilt spännande tyckte jag att det var. Förutom hennes allmänna livsvisdom och spännande liv var det särskilt intressant med beskrivningen av ätstörning och självskade impulser. Vi tror så lätt att det är något nytt. Så här säger hon i SvDs reportage: ”–Jag var oerhört olycklig som ung, hade stora depressioner. Och bulimi… Pojkarna bjöd inte upp mig på skoldanserna, och då kom jag hem och bara åt och åt för att sedan gå på toaletten och kräkas. Jag hade ju ingen aning om de begrepp vi använder idag eller att andra gjorde likadant. Och impulser att skära mig. Allt det där…”

Allt fler barn börjar tidigt i förskolan rapporterar DN. Det är säkert bra under förutsättning att vi har en riktigt bra förskola och att vi har möjlighet att göra individuella anpassningar och ge barn som behöver extra stöd. Regeringen har gett skolverket i uppdrag att samla in individbaserad information från 2014. Ett stort framsteg precis det vi efterlyste i ESO rapporten- En god start .

Läs också artikeln i DN om den 14 årige Jacob Barnett som fick diagnosen autism som liten och som nu tippas som ny Nobelpristagare pga sin extrema begåvning och kunskaper. Hans mamma har skrivit en bok om sin och hans kamp för att hitta rätt.

Hjärnan, psykisk ohälsa, livet som människa i olika typer av samhällen och hur vi tillsammans ska utveckla landet för att främja psykisk hälsa – det är en stor utmaning. Vår kunskap är fortfarande liten och vi behöver uppmana varandra till stor ödmjukhet. Vi måste lära oss tillsammans.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *