En kraft som kommer att saknas oss…

Anders Carlberg har avlidit. Ännu en sådan där händelse som gör att världen aldrig blir detsamma igen. Han kommer saknas oss.

Hans engagemnang och obetvingliga styrka när han hade en idé, har betytt mycket för både enskilda ungdomar men också som ett pådrivande uppfordrande exempel för oss andra att det faktiskt går att omsätta visioner till verklighet.

Vi var inte alltid överens när vi möttes på seminarier eller i arbetsgrupper, men jag respekterade hans intention och vilja att skapa ett gott samhälle. Vi hade också skilda åsikter vad gäller vikten av sociala och samhälleliga faktorer jämfört med individuella.
Men i stort höll jag helt med honom. Generella insatser, ett bra samhälle för alla, är en huvuduppgift. Sedan måste vi våga se att inte alla individer har samma förutsättningar och att insatserna därför måste se olika ut. Vissa måste få mycket mer.

Anders Carlberg var en stark förebild, hans Fryshuset är unikt, hans envishet och påhittighet att framgångsrikt driva de svagas talan är unik. Visst var han jobbig ibland och det är just det som är poängen – han drev sina frågor tills etablissemanget, systemets företrädare blev alldeles trötta på honom. Han vågade utmana och bråka men samtidigt hålla sig kvar på banan.

Så minns vi Anders Carlberg

Från Fryshusets hemsida:

 

”Är det viktigt för dig att vinna?

– Ja för stunden. Jag är en galen jäkel på läktaren. Skriker nog mer än Adelsohn. Men den största vinsten för mig och för samhället i stort är att få unga människor att må bra. Att få in dem i systemet. Det är den största vinsten.

Till sist. Har du något budskap till en ung människa som mår dåligt och känner sig litet vilsen i livet, du som jobbat så många år med de här frågorna?

– Sök dig till sammanhang där du får nånting tillbaka är mitt varma råd.”, svarade Anders Carlberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *