Jag älskar hjärnan

Så inledde Katarina Gospic sitt sommarprogram igår. Hon är hjärnforskare och har varit intresserad av hur hjärnan fungerar sedan hon var liten. Där ser ni då, tänkte jag, när jag hörde programmet, det är jätteintressant med hur hjärnan fungerar.

Här är några av Katarinas slutsatser: Samhällen med orättvisor är sjuka samhällen. Rättvisa leder till bättre liv och färre samhällsproblem, dvs rättvisa är en mirakelmedicin för bättre liv och bättre samhälle.
Hon är själv uppvuxen i Stockholmsförort med positiva och stödjande föräldrar men inte så mycket böcker, men älskade bläddra i de få lexikon som fanns.

När vi är riktigt bra på något är det störst chans att vara kreativ säger hon också, och berättar om hur mycket hon läst och hur mycket hon tränat som gymnast. Vi behöver göra igen och igen studera, träna mycket för att bli riktigt bra på något. Hon frågar också hur det kommer sig att beslutsfattare inte behöver någon licens eller körkort trots att de fattar beslut som påverkar människors liv. Hon brinner för att vi ska se till att vårt samhälle, ledarskap, arbetsmiljöer stämmer med hjärnans behov och begränsningar. Kul! Lyssna på det inspelade programmet med Katarina Gospic om ni inte hörde igår för hon berättar mycket mer intressant.

Ja vi behöver mer kunskap och det finns mycket att läsa. För några dagar sedan fanns ytterligare en rapport från Socialstyrelsen. Den är ett underlag och handlar om psykologutredningar i skolan. Klart intressant.

På tal om gårdagens inlägg om Barnahus så var jag väl lite kvällstrött och sur. Självklart är det en fantastisk framgång att det finns. Min duktiga kollega Karin Lindström har skrivit nyanserat om rapporten på vår hemsida Psynk.

Men samtidigt vidhåller jag att vi måste höja vår ambitionsnivå kring hur våra verksamheter som riktas mot psykiska ohälsa fungerar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *