Jul- och nyårstankar 3

Våga ifråga sätta, våga gå på djupet. Hittat oktobernummret av Axess. Många bra artiklar. Mats Wiklund skriver om historikern Tony Judt som avled 2010 men som efterlämnade material och tankar i en intervjubok som publicerades 2012. Han beskrivs som en man som avskydde förenklingar, fanatism och tvärsäkerhet. Att han hade en personlighet som var ständigt manande, prövande och nyfiken. Aldrig sentimental, alltid öppen för nya intryck. Det gjorde förstås att han fick en del motståndare, sanningen är ofta obekväm.
I artikeln finns ett citat från Judt: ”Det är oerhört viktigt för ett öppet samhälle att vara förtrogen med sitt förflutna.” Han fortsätter med att det är ett gemensamt drag hos de totalitära samhällena, oavsett inriktning, att de manipulerar historien. Att lägga det förflutna till rätta är den älsta formen av kunskapskontroll.

Det här gav mig mycket att tänka på. Jag önskar att jag kunde ha en så öppen attityd att jag är beredd att ompröva när nya fakta dyker upp. Jag önskar att vi ska kunna skapa en så öppen diskussion om psykiskhälsa-frågorna att vi vågar mana på ifrågasättandet, vågar vara sanningssökare, ta till oss ny kunskap, fråga de som använder våra välfärdstjänster hur de vill ha det, våga se konsekvenserna av samhällsförändringar för de som befinner sig i de mest utsatta situationerna.

Än har vi lite snö kvar men den försvinner fort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *