Min tråd till livet…

Jag är på väg till Stockholm igen. Lite extra roligt att få inleda en konferens om anhörigstöd. Sitter och tänker lite och minns kvinnan som på en anhörigträff beskrev hur viktiga hennes närstående varit för henne under hennes sjukdomstid. Mamman log lite och sa att hon inte minns det så.
– Du var mest arg och avvisande när vi kom eller ville inte alls prata med oss.
Efter ytterligare en stunds samtal framkom att under sjukdomstiden hade familjens berättelser om vardagslivet, med julstök och andra skenbart oviktiga saker, varit den sjuka kvinnas livboj, hennes tråd till livet – även om hon inte kunde ge uttryck för det då.

Anhörigkonferens november 2012Även för oss i vården spelar anhörigas  berättelser stor roll. Där får vi kunskap om den friska personen som ibland nästan blir osynlig bakom sjukdomen.
Många som varit svårt sjuka länge har svårt att behålla bra relationer till vänner och bekanta. Många gånger är familjen, föräldrar och syskon, de som alltid finns kvar.
En ovärderlig resurs, både för den sjuke och för vården, och jag hoppas att dagens konferens kan hjälpa oss bli ännu bättre på att tillsammans använda den resursen på allra bästa sätt.

Se konferensen på webb-tv.

En reaktion på “Min tråd till livet…

  1. Det blev så bra – så mkt bättre än vi vågat hoppas – och så mkt mer ”tillsammans” än vad vi vågat tro. Tack för ”preludiet” och ansatsen som satte tonarten för hela dagen. Vi blev nog lite ”närstående” med varandra hela bunten – stående nära …/ (H)ejja!/ Susanne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *