Nu är det mer än nog

Hör ni – vad ska vi göra. Vi kan inte låta människor som saknar vett förstöra vårt samhälle. Bränder och vandalisering, rena dumheter, som förstör för alla måste vi kunna stoppa. Det är allas vårt ansvar. Borde vi inte alla som en man-kvinna gå ur huse och ställa oss som vettiga vuxna på stan. Vänligt men bestämt säga stopp. Om vi skulle vara tillräckligt många ute, vanligt folk vid varenda skola, parkeringshus, torg och gatstump. Prata med ungdomarna, fika och ha trevligt, som på kulturnatten….

Visst kan vi diskutera och analysera men ofta så är det aktivitet som krävs. Det hår går inte att förstå bort. Det här måste vi bara säga stopp till. Det är är dumheter som går ut över oskyldiga människor som i många fall är personer för vilka  förlusten av en bil eller skola är katastrof.

Så vad säger ni. Vad ska vi göra?

I veckan var jag på NSPH:s konferens ”Visa vägar”. Det var ett exempel på att när människor går ihop, sätter gemensamma mål och tillsammans strävar mot den som hjälper det. Jag tycker att patient, närstående och brukarinflytandet har gjort stor skillnad på psykiatrin. Det är långt ifrån färdigt, det krävs mycket mer möjligheter till inflytande men det är på rätt väg.

Vårt arbete med att minska behovet av tvångsvård är också på rätt väg. Även vårt arbete med att förbättra inrapporteringen av tvångsvård och tvångsåtgärder. Därför blev jag riktigt ilsken när jag såg artikeln i Dagens Medicin om att landstingen inte registrerar rätt. Det påståendet i sig är riktigt men det som retade mig var att det inte stod ett ord om att vi just nu har ett samarbete SKL och Socialstyrelsen för att förbättra data. En del i det arbetet är att landstingen ska få tillbaka sina data och kunna titta på dem. Vi har nu genom tjat och påtryckningar fått Socialstyrelsen att lämna 2012 års siffror och jämfört dem, hitta orimligheter och är på väg att rätta felaktiga siffror. I nästa steg ska Socialstyrelsen 15 juni förse alla landsting med sammanställda data så att de kan analysera sina siffror. Bekräfta att de stämmer och fundera över varför de ser ut som de gör. Vad som kan göras för att minska behovet av tvångsvård.

Så det finns många dumheter i samhället att uppröras över men just nu är ungdomarsnas bråk i förorterna bland det dummaste.

Min vackra Passionsblomma:

IMG_4205[1]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *