På andra sidan jordklotet och ändå så lika

Vi har nu haft två mycket intensiva studiebesöksdagar i Adelaide med omnejd i södra Australien. Där är lika stora utmaningar med långa avstånd som i Sverige. Samma oro för ökad psykisk ohälsa bland unga, samma bekymmer kring ökad efterfrågan på vård som belastar systemen samtidigt som man vet att många fler borde söka hjälp, samma utmaningar med stigmatisering och bristande delaktighet i samhället för personer med omfattande behov, samma bekymmer med brist på personal i vissa delar. Det de har som inte vi har är en stor satsning på telemedicin med statliga medel. Tanken är enkel: det finns bra utrustning (fiberkabel hd-kamera och en stor bildskärm med bra upplösning) lättillgängligt runt om i landet på små sjukhus, mottagningar mm och så finns det motsvarande utrustning där det finns t.ex. läkare och psykologer som både kan göra bedömningar och behandlingar och ge konsultationer eller handledning per telelänk. Tätt samarbete, praktiska okonventionella lösningar med inriktning på att finnas nära medborgarna var ett genomgående tema. De har ett slags ”närsjukvårdskoncept” med små kliniker med all slags sjukvård och sängplatser för okomplicerade tillstånd. Där kan även viss psykisk ohälsa tas om hand och det går att då utnyttja telemedicin för att få bedömning av en specialist även om det inte finns någon på sjukhuset. För ungdomar såg vi flera olika sorters team. Australiensarna brottades också med problemet att det blev ett glapp mellan BUP och vuxenpsykiatrin samt att det behövdes en nivå före specialist. Speciella ungdomsmottagningar 15-25 verkade vara en av lösningarna där också liksom att nå ungdomar tidigt. Headspace, är ett nationellt initiativ till att skapa ungdomscentra runt om i landet. Där finns också en online och telefonsupport-service för ungdomar.

Vi var på ett centra som var inrymt i en gammal stationsbyggnad.

De har ett spännande sätt  att blanda mänskliga möten och teknik, liksom individualiserade insatser och breda webblösningar. Beyondblue hemsidan och dess innehåll vill vi också ha. De har också en uppslagsbok med råd till människor om vad de ska göra för att se till att de själva och deras familj mår bra. Den vill jag översätta…
Beyondblue

OECD rapporten som uppmärksammades igår lyfter fram precis samma problem i Sverige som de vi hör att man diskuterar här i Australien. det stärker min tro på att den ökade ohälsan har med vårt sätt att leva. Vi har lyckats minska den kroppsliga ohälsan och nu är det dags att rå på den psykiska ohälsan. Vår gemensamma utmaning!
SVD

 

3 reaktion på “På andra sidan jordklotet och ändå så lika

 1. Spännande! När man tänker på folkhälsoproblem
  så har det under alla tider funnits tidstypiska farsoter
  och rörelsen har varit vågformad och överlappande.
  Vad kan man tro om nästa våg efter dem vi lever
  i nu? Miljörelaterade infektioner?

  Telemedicin och små glesbygdsenheter är ju också
  något som Norge har stor erfarenhet av. De berättade
  då att de som ofta inhämtade derad system var
  Nepal och motsvarande men inte Sverige :-)/ Susanne

 2. Så kul att läsa ett svenskt perspektiv på psykiatrin i Australien.

  Till listan över hedervärda initiativ kan läggas australiska Movember, som är ett skämtsamt initiativ där män odlar mustasch under månaden november men samtidigt samlar in donationer och sponsorer till förmån för medvetenhet och stöd för depression.

  Jag har bott i Sydney sedan 2008 och har många närstående som kämpat med sin ”black dog”, och det har fått mig att leta efter liknande initiativ i Sverige, men känner inte till något i stil med Beyond Blue eller Movember. De gör en fantastisk insats för att väcka medvetenhet om depressions- och ångestproblem och jag hoppas att något liknande startas i Sverige.

  – Anders Liljeqvist, boende i Sydney sedan 2008.
  Bloggar på http://www.swedesinaustralia.com

 3. Ja, veldig spennende det de har fått til i Australia med Headspace. De åpnet nylig sitt 64 senter. I Danmark er det nå 6 pilotsentra og vi håper å lage et i Oslo på Tøyen i Gamle Oslo. Forskningsleder ved Stavanger Universitetssykehus sa til meg at det var synd de ikke visste om Headspace tidligere, fordi da ville de ha innført det i Stavanger. Lykke til med satsingen for målgruppen i Sverige!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *