Så mycket psykiskhälsa aktiviteter

Ja, då är jag åter i Sverige, åter i vardagen. Det var en rivstart igår. Först strategigrupp för psykiatrisatsningen på Socialdepartementet. Karin Johansson, statssekreteraren är så skicklig på att leda möten. Det blir så lätt för alla att framföra sina åsikter.

Sedan ilfat till Psykiatrikongressen där Göran Hägglund inledningstalade och där sedan Anders Printz och jag hade ett pass tillsammans. Mycket folk och bra stämning. Kul att se att det är så mycket aktivare och mer hoppfull stämning.

Därefter ilfart till paneldebatt om spelberoende. Hela den konferensförmiddagen kommer finnas tillgänglig på webben för Anni från oss var där och filmade.

Sedan ilfart igen tillbaka till SKL där det var en dag om webbinfo för barn, unga och deras familjer om var man hittar hjälp för psykisk ohälsa. Det är märkligt att det blivit så laddat kring denna fråga. Eller inte. Att kommuner och landsting tydligt ska visa på webben eller på annat sätt var hjälpen finns, och därmed vem som ansvarar för vilken hjälp till barn och unga, är förstås svårt om det inte är klart vem som gör vad i landsting och kommun.
Jag tror faktiskt att

en del av upprördheten handlar just om att det är svårt och mycket jobb om inte ansvarsfördelningen är klar. Men fokus för kritiken är att vi skulle försöka konkurrera ut 1177 vilket inte alls är aktuellt.
Tvärt om föreslår vi just att man använder den sidan i första hand, men eftersom kommunerna inte är inne där ännu måste man hitta en alternativ lösning under kommande året. Därför har vi gjort en grundmall till hemsida som kan användas av de som vill. Från den sidan kan sedan länkas till 1177 i varje aktuell fråga. Viss information och vissa råd kommer inte länka dit eftersom det inte är hälso- eller sjukvård utan kanske insatser från socialtjänst och skola.
Målet med detta grundkrav är ju att det ska vara lätt att hitta rätt insatser för barn och unga med psykisk ohälsa. Många av de områden som arbetar med oss i Psynkprojektet har sett behov av denna sammanhållna information till familjer, barn och unga.

Ja så slutade vi dagen med lite möten om kvalitetsregister. Också laddade frågor men på lite annat sätt.

Tänk ändå vilket engagemang de här frågorna väcker. Annars skulle väl inte så många vara upprörda över olika saker. Somnade igår kväll med en glad känsla av att det i alla fall händer väldigt mycket just nu.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *