Solig och kall morgon

Dubbelhet som bara livet självt. Underbart soligt men måste det vara så rysligt kallt? Med precis samma känsla lämnade jag igår kväll mötet om kvalitetsregistret PsykosR. Fantastiska möjligheter, stor entusiasm kring vilken nytta det kan vara till men måste allt vara så rysligt krångligt. Alla de psykiatriska kvalitetsregistren har det fortsatt motigt med de tekniska funktionerna . Samtidigt måste jag jubla när jag ser ökningen av registreringar under 2012 trots alla svårigheter. Jag fick ny registerstatistik för 2012 igår. 13 704 nyregistreringar och 9326 uppföljningsregistreringar trots registreringskrångel. Det är 4500 fler nyregistreringar än förra året. Det betyder att det är massor av människor, både på tekniksidan och ute i verksamheterna, som jobbat enormt mycket förra året för att få till detta.

Det finns många positiva beskrivningar också om vad som händer i verksamheten när man verkligen börjar registrera. ”Någon har berättat att det var först när jag skulle fylla i registreringen som jag förstod att denna patient bara gått två år i skolan.” Eller enheter som blivit fundersamma när man ser att sammanställningen av registerdata visar att det bara är 20% av patienterna som bedöms ha kognitiva svårigheter av aktuell patientgrupp, men det i litteraturen brukar anges 40%. Betyder det att vi har friskare patienter eller att vi är dåliga på att identifiera patienternas kognitiva svårigheter? Är det många fler hos oss som skulle behöva hjälpmedel? Skulle behandlingsresultaten bli bättre om vi var bättre på att hitta de som behöver hjälp att förstå vitsen med medicinering, träning mm? Eller som någon konstaterade lite torrt: ”Det är klart att vi måste veta hur våra patienter med långvariga allvarliga psykiska sjukdomar bor, försörjer sig och vilken sysselsättning de har och om de har barn. Om det blir svårt att fylla i de uppgifterna är det nog inte registret det är fel på utan vi som har för lite kunskap om våra patienter”

Det är just den här typen av diskussioner och aha-upplevelser som är syftet med kvalitetsregister. Att vi får syn på hur vi jobbar och vad vi kan göra bättre. Svårare än så är det inte men med krånglande IT system – ja då är det hur svårt som helst men inte omöjligt! Vi tar det onda med det goda. Nu går jag ut i den soliga vinterdagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *