Tankar för dagen – Skillnad på folk och folk

”Men då får inte du gå mot röd gubbe”, sa han som var så där fem år, sammanbiten och vit av ilska runt munnen. Hans mamma hade just tillrättavisat honom och sagt att han inte fick ta upp en karamell som låg på golvet i affären och stoppa i munnen.

-Det är stöld, sa hon och förbjudet i lagen.

Jag riktigt såg hur han tänkte att det var allt ett litet brott och så jämförde han med något annat som han och mamma pratat om tidigare.

-Gå mot rött är en annan sak, svarade mamman. Pojkens ilskna blick övergick till förvirring och uppgivenhet men han svarade ändå: ” men mamma man kan bli påkörd det är livsfarligt”.

-Det är i alla fall som jag säger, avslutade mamma och de försvann in i affären.

Jag kände igen pojkens känsla av obegriplighet och ilskan inför den ologiska skillnaden på folk och folk.  Tänkte på kvinnan som vann på lotteri och glömde tala om det för socialtjänsten och som blev anmäld för bedrägeri.  Medan placeraren som lurade en godtrogen kund till dåliga placeringar med höga avgifter bara gjort sitt jobb. När en vanlig medborgare gör dåliga affärer och sätter sig i skuld är det självklart att han får betala tillbaka, men när företagsledare fattar dåliga beslut och gör olönsamma investeringar så hela företaget går back kan de till och med få bonus för jobbet.  Det verkar som ett litet brott ger hårt straff men stort brott ger inga straff. Men så kan det väl inte vara?

Minns ett mail jag fick för en tid sedan med frågan: ”Hur kan ni kräva att en enskild medborgare omedelbart ska börja följa en ny lag medan kommuner och landsting i flera år kan hävda att de fortfarande jobbar på att införa nya lagen.” Att kommuner och landsting är stora organisationer och tröga att förändra kändes inte som nog förklaring. Och jag kan inte heller förklara varför den vanliga skattebetalaren i stort sett inte får göra några avdrag medan vårdbolag och storföretag helt lagligt kan slippa skatt genom räntesnurror eller placeringar utomlands. Varför är kraven större på den lilla människan än på stora organisationer?

Det här är inte rimligt ur ett etiskt perspektiv, tycker jag, och det riskerar att minska tilltron till våra samhällssystem och makthavare. Men jag tror att det är värre än så, att det inte är bra för hjärnan för vår psykiska hälsa.

Hur mycket motsägelser tål du och jag? Vad händer i vår hjärna när tillvaron är svår att förstå, känns orättvis och oförutsägbar. Ilska, förvirring och uppgivenhet som hos pojken i affären?

Hjärnan reagerar på avvikande mönster och vi vet att osäkerhet är en stress för många. Vi mår bra av att tillvaron är begriplig. Och jag tror att den här typen av samhälleliga ologiskheter märks mer när vi har tillgång till mycket information . Att vi inte reagerar mer än vi gör är kanske tur och visar att vi tål mycket och klarar att skapa distans till ”tokerierna i samhället” men det går åt onödig energi och tröttar våra hjärnor.

Och det borde inte få vara skillnad på folk och folk, och absolut inte större krav på liten än stor.

Lyssna på programmet P1 Morgon. Tankar för dagen – Skillnad på folk och folk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *