Tankar för dagen – Sluta mobba

Håller han måttet?  Har hon de egenskaperna som krävs? Kommer hon kunna leva upp till förväntningarna? Har han kraften, står hon pall när det blåser?

Kraven på politiker, ledare, idrottare och artister är höga och uttrycks i singular. Som om vi tänker att det är en enda människa och hennes egna begränsade egenskaper som det hänger på. Vilken press och vilket feltänkt. Det är ju inte gladiatorspel eller James Bond där en ensam ska besegra hela världen.

Vad är det för fel på tanken att vi skapar tillsammans.

Jag tänker på Elias som berättade om sin skoltid

Det som gjorde mest ont var att de bråkade på mig för sådant jag inte kunde göra något åt. Att jag hade glasögon, stora framtänder, var långsam och tänkte dåligt när jag blev stressad. Jag fick aldrig någon chans att göra något, aldrig chans att visa att jag kunde bidra och skapa tillsammans med de andra. De vuxna sa att det viktiga är att man ska känna att man duger som man är, det viktiga är inte vad vi gör utan vad vi är som är det viktiga. Men då måste alla duga. Då måste det vara ok att vara lite ful, lite tjock, lite sliten, lite korkad. Annars blir jag ju inlåst i mig själv utan möjlighet att påverka min situation.

Det var lika med Kjelle som hade ADHD. Han fick skäll av alla för att han var som han var. De han inte kunde rå för. Att han inte kunde sitta stilla, inte kunde koncentrera sig när det blev stressigt. När han misslyckades blev han så arg på sig själv att han slog huvudet i väggen.

Vad händer i hjärnan när vi misslyckas. Ja om det är en balans mellan att misslyckas och lyckas och om det finns en rimlig chans att uppnå målet då kan missen bara vara ens sporre att försöka igen . Men om misslyckande följer på misslyckande då blir misslyckande den enda situationen som hjärnan känner igen. Självbilden påverkas, mönstren i hjärnan påverkas och det blir svårt att uppleva livet som hanterbart och meningsfullt. Det är möjligt att vissa svårigheter förvärras. Att ha svårt att hantera mycket information, svårt att hantera stress och att tåla mycket upplevelser ökar risken att misslyckas i vårt samhälle. Att bli kränkt och mobbad är att få uppleva misslyckande.

Om kravet på människor i dagens samhälle är att de ska vara enmans hjältar som står pall för upprepade misslyckanden som själva ska ta ansvar för vem och hur de är så tror jag vi är helt fel ute.

Varje människa är summan av sina biologiska förutsättningar och alla de upplevelser, livshändelser och miljöfaktorer som de råkat på. I varje situation är vi utöver summan av oss själva också summan av de människor vi i stunden samspelar med.

Vi är sociala varelser, våra hjärnor är den viktigaste delen på kroppen att vara rädd om. Försätt inte dig själv eller dina medmänniskor i situationer där bara misslyckande står tillbuds. Tillsamman är chansen större att lyckas.

Var rädd om din och andras hjärnor. Fråga om de har kraften och vad kan vi göra för att vi tillsammans ska lyckas.

Lyssna på programmet i P1 Morgon. Tankar för dagen – Sluta mobba

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *