Tankar för dagen – Vi och dom

Vi och dom det är farliga ord, sa den kloke mannen framför mig i kön. Jag vet inte om det var apropå hulliganhot och bråk på fotbollsarenor eller om det var på tal om motsättningar mellan etniska grupper och olika religionsföreträdare.

Forskning om människans historia, om hjärnans funktioner och socialt samspel visar samstämmigt att det som fått oss människor att överleva genom många årtusenden är vår förmåga att hålla ihop i en grupp, att hjälpa varandra, att dela på maten, dela på ansvaret för barnen och de gamla. Det ändras inte av att vi har ett samhälle med stor teknisk utveckling och med blixtsnabb informationsöverföring över hela världen.

Behovet av att skapa trygghet och göra tillvaron mer greppbar genom vi-och-dom tänkande är begriplighet men ger oss dess då större anledning att försöka hantera det på ett bra sätt.  Det måste gå att vara vi med en grupp eller ett fenomen och få känna samhörighet i en gemenskap utan att för den skull bli aggressiv mot andra grupper.

Men vi måste inse att allt vi gör, allt vi tänker, hör, ser, upplever, säger och utför påverkar vår hjärna. Ny kunskap har lärt oss att hjärnan påverkas, förändras och utvecklas från det vi föds tills vi dör. Det vi gör ofta eller mycket, det som ger oss starka känslomässiga upplevelser banar upp vägar i hjärnan. Vad händer då när vi ideligen hör, och ser skäll, negativa uttalanden, kränkande ord, fula påhopp och hot. Vi blir upprörda, vi protesterar men om det inte hjälper så vänjer vi oss, säger att det inte är så farligt och någon slags stigar har trampats upp i våra hjärnor. Vad händer när vi själva skriker de fula orden, skriver de kränkande kommentarerana, hotar och vrålar saker vi inte kan stå för, aldrig skulle göra eller…

Ja de flesta gör förstås inget annat än väsnas men jag tror att de skapar dåliga banor i sina hjärnor, trampar upp negativa cirklar och livsstrategier. Dessutom skräpar vi ner för andra, luftrummet, andra människors miljö blir nedskräpad med en massa negativt avfall.

Jag tror att möjligheten att få ge sig hän, vara passionerad, dyrka en idol, hålla på ett lag, engagera sig i politik, en ideologi, religion är bra. Jag tror att vi ibland behöver det förenklade ”vi och dom” som en fotbolls match kan vara. Det är bra för hjärnan att engagera sig fullt ut, att heja, ropa, ,sjunga dansa och leva med ja till och med att vara besviken när de egna förlorade. Men det kan vi göra utan att skrika negativa saker om motståndaren.

Ibland längtar jag efter en riktig språkstädning  av vårt samhälle. Då skulle vi sluta säga elakheter och kränka varandra. I stället skulle vi låta våra hjärnor njuta, säga uppmuntrande och snälla saker till varandra, tänka innan vi talar. Låta hjärnan vara vara med om vackra upplevelser och få vila så kan vi frigöra tid, energi och kreativitet till positiv utveckling som alla tjänar på och som får våra hjärnor att orka bättre.

Akta hjärnan hela dagen – God morgon.

Lyssna på programmet P1 Morgon. Mina tankar – Vi och dom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *